TUNIS/WASHINGTON - Hevige gevechten zijn dit weekeinde uitgebroken in de stad Zawiyah aan de voor de Libische hoofdstad cruciale weg Tripoli - Tunesië.

Daarbij zijn zaterdag en zondag erg veel slachtoffers gevallen aldus een zegsman van de opstandelingen tegen het 33 jaar oude regime van Muammar Kaddafi.

De regeringstroepen hebben de weg geblokkeerd om te voorkomen dat de burgerbevolking richting Tunesië vlucht. De stad heeft 250.000 inwoners, waarvan een deel al is gevlucht.

Zawiyah ligt 40 kilometer ten zuidwesten van de Libische hoofdstad, aan de weg naar Tunesië die nu de belangrijkste levensader van Tripoli vormt.

Een woordvoerder van de 'rebellenregering' in de oostelijke stad Benghazi, Guma al-Gamaty, zei tegen de Washington Post dat goed getrainde rebellen de regeringstroepen bij Zawiyah zaterdag volkomen hebben verrast.

Tripoli

Wanneer de aanval leidt tot de inname van Zawiyah en omgeving ''implodeert Tripoli'', aldus een opgetogen al-Gamaty. Een regeringswoordvoerder deed de strijd af als wat schermutselingen.

Zawiyah in de West-Libische regio Tripolitania werd in maart veroverd door opstandelingen, maar zij konden de plaats slechts twee weken in handen houden.

De rebellen moesten de meeste veroveringen in Tripolitania prijsgeven, zoals destijds Zawiyah onder druk van aanvallen van een elite-eenheid onder bevel van een zoon van Kaddafi, Khamis. Al-Gatamy zei zondag dat de rebellen weer terug in de stad waren.

Sabha

De rebellen hebben zondag ook melding gemaakt van gevechten tussen Kaddafigetrouwen en leden van de Awlad Suleimanstam in de oasis Sabha, 750 kilometer ten zuiden van Tripoli. Voorts stelden ze dat bij NAVO-bombardementen bij Tripoli zaterdag een naaste medewerker van Kaddafi, Al-Khauwildy al-Ahmeildy, gewond is geraakt. 

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten