BELGRADO - Bij Ratko Mladic, de voormalige commandant van het Bosnisch-Servische leger, zijn afgelopen vrijdag zes tanden getrokken.

Dat vertelde Milos Saljic, de advocaat van de familie Mladic in Belgrado, zondag tegen de krant Kurir.

Volgens de advocaat wordt de komende dagen in Belgrado een team van artsen gevormd die Mladic in de speciale afdeling van de Scheveningse strafgevangenis gaat bezoeken.

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag beschuldigt de oud-generaal van oorlogsmisdaden tijdens de Bosnische burgeroorlog, begin negentiger jaren.

Gewone cel

Het bezoek van Mladic aan de gevangenistandarts ging vooraf aan zijn overbrenging van een isoleercel naar een gewone cel tussen de andere gevangenen van het tribunaal.

Op zijn afdeling zitten onder meer de nationalistische leider van de Servische Radicale Partij (SRS), Vojislav Seselj, en de Kroatische generaal Ante Gotovina.

Karadzic

Radovan Karadzic, de eveneens van oorlogsmisdaden beschuldigde voormalige politieke baas van Mladic, zit op een andere afdeling. Het is nog niet duidelijk of het tribunaal zal toestaan dat ze elkaar ontmoeten. De aanklachten tegen de twee gaan gedeeltelijk over dezelfde feiten en ze zouden hun verklaringen daarover op elkaar kunnen afstemmen.

Volgens Saljic werd Mladic hartelijk ontvangen door zijn medegevangenen. Met sommigen van hen heeft hij al een potje geschaakt. Veel gesproken is er echter nog niet.

Met zes tanden minder gaat het praten wat moeizaam aldus de advocaat, die vertelde dat Mladic zaterdag door de telefoon een beetje verward klonk. De oud-generaal heeft twee herseninfarcten gehad waarvoor hij tot aan zijn arrestatie, eind mei, niet is behandeld.