DAMASCUS/ISTANBUL - Syrische troepen hebben zondag de stad Jisr al-Shugur bezet. De staatstelevisie meldde zondagavond dat de stad weer volledig onder controle staat van het regime van president Bashar al-Assad.

Staatsmedia in het dictatoriaal geregeerde land berichtten dat de militairen eerder op de dag slaags raakten met gewapende groepen, onder meer in het ziekenhuis van Jisr al-Shugur.

Er zouden zeker twee doden zijn gevallen. Het leger zou verder een groot aantal strijders gevangen hebben genomen.

De provinciestad lag sinds afgelopen maandag in het vizier van de troepen van Assad. Toen meldden de autoriteiten dat in en rond Jisr al-Shugur 120 leden van de veiligheidstroepen waren gedood door gewapende bendes.

Weigeren

Bewoners berichtten dat de militairen waren gedood door collega's omdat ze weigerden op ongewapende tegenstanders van het regime te schieten.

Anderen hebben gemeld dat het geweld uitbrak toen leden van een speciale eenheid van de militaire politie in hun eigen kantoor met elkaar slaags raakten over het optreden tegen demonstranten.

Het kantoor werd op dat moment belaagd door een menigte betogers die van een begrafenis kwam van een jongeman die op 4 juni door een geheim agent was vermoord.

Massagraven

De Syrische staatstelevisie, het belangrijkste propagandakanaal van het bewind van Assad, stelde zondag dat er massagraven zijn gevonden in Jisr al-Shugur. Daarin zouden lijken liggen van een onbekend aantal veiligheidsagenten.

Vanuit Jisr al-Shugur en omgeving zijn inmiddels meer dan 5000 mensen naar het nabijgelegen Turkije gevlucht.

Het Syrische regime zou de muiterij neerslaan en wraak nemen op bewoners van de streek. Zo zouden in de omgeving landerijen in brand zijn gestoken en huizen opzettelijk verwoest.

1300 burgers

De oppositie in Syrië, die het verzet organiseert vanuit het buitenland, maakte zondagavond bekend dat er zeker 1300 burgers om het leven zijn gekomen door geweld van het veiligheidsapparaat van Assad.

De oppositie eist het aftreden van de dictator. Die dient de macht over te dragen aan het leger. Een conferentie onder internationaal toezicht moet zich vervolgens gaan buigen over de toekomst van Syrië.