GAZA/RAMALLAH - De radicale Palestijnse beweging Hamas wil niet dat Salam Fayyad premier wordt van een interim-regering van onafhankelijke bewindslieden. Dit heeft een woordvoerder van de Islamitische Verzetsbeweging, Hamas, zondag gezegd.

Het bestuur van de seculier ingestelde Palestijnse partij Fatah had zondag voorgesteld Salam Fayyad naar voren te schuiven als kandidaat-premier van een interim-regering.

De pro-westerse Fayyad is geen lid van Fatah of Hamas en is al regeringsleider bij de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever. De autoriteit mag een aantal enclaves op de door Israël bezette Westoever besturen.

Hamas komt uit de Gazastrook en won de Palestijnse verkiezingen in 2006 overweldigend. De oude garde van Fatah negeerde echter de verkiezingsuitslagen en daarmee kwamen Fatah en Hamas op voet van oorlog te staan. Hamas trok in 2007 de macht in de Gazastrook naar zich toe.

Onafhankelijke figuren

Vorige maand zijn beide partijen uiteindelijk overeengekomen samen een interim-regering te vormen die uit onafhankelijke figuren bestaat en verkiezingen voorbereidt. De Palestijnen zouden dan binnen een jaar een president en een nieuw parlement kunnen kiezen.

Anonieme zegslieden die betrokken zijn bij de onderhandelingen, stellen dat Hamas een premier wil die uit de Gazastrook afkomstig is. Dinsdag is er in de Egyptische hoofdstad Caïro weer overleg tussen Fatah en Hamas.