SPLIT - De eerste Gay Pride-parade in de Kroatische havenstad Split is uitgelopen op een chaos. De circa 200 deelnemers van de optocht werden belaagd door ongeveer 10.000 tegendemonstranten. 

De tegendemonstranten riepen leuzen als 'vermoord de homo's!' en bestookten de deelnemers aan de parade met stenen, flessen, eieren en vuurwerk, zo meldden media in Kroatië.

De massaal aanwezige politie beschermde de optocht van homo's, lesbiënnes en hun sympathisanten.

Uiteindelijk werden 100 arrestaties verricht onder de gewelddadige deelnemers van de demonstratie tegen Gay Pride. Die konden alleen op afstand worden gehouden door de inzet van dranghekken en traangas.

Gewonden

Een aantal mensen raakte gewond tijdens de ongeregeldheden. Onder hen waren vier journalisten.

Volgens GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen, die bij de demonstratie aanwezig was, bewijst het geweld dat Kroatië nog een lange weg te gaan heeft op het gebied van de mensenrechten.

De autoriteiten van het land, dat in 2013 lid van de Europese Unie wil worden, moeten de komende twee jaar volgens haar benutten om in samenwerking met de homorechtenorganisaties de homofobie te bestrijden.

Zagreb

In het verleden werden betogingen voor de acceptatie van homoseksualiteit steevast gehouden in Zagreb, de hoofdstad van Kroatië.

Deze bijeenkomsten verliepen meestal zonder grootschalige ongeregeldheden. Split, de tweede stad van het land, geldt als een stuk conservatiever dan Zagreb.

Europride

In Rome verliep de afsluitende optocht van Europride 2011 een stuk gemoedelijker. Honderdduizenden homoseksuelen, lesbiënnes, transseksuelen en ruimdenkenden deden mee aan de manifestatie in de hoofdstad van Italië.

Europride 2011