NAIROBI - Fazul Abdullah Mohammed, de belangrijkste terreurverdachte van Afrika, is vrijwel zeker dood. Dat melden Somalische autoriteiten zaterdag.

Mohammed zou in de nacht van dinsdag op woensdag zijn doodgeschoten bij een controlepost in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië.

Overheidsfunctionarissen in het buurland Kenia en in de Verenigde Staten gaven later ook aan dat ze er vanuit gaan dat de naar verluidt 38-jarige Mohammed om het leven is gebracht.

DNA-onderzoek moet nog uitwijzen of het inderdaad gaat om de man die werd beschouwd als de leider van het terreurnetwerk al-Qaeda in Oost-Afrika.

Ambassades

Mohammed werd onder meer verdacht van betrokkenheid bij de verwoestende terreuraanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998, waarbij ruim 220 mensen stierven.

Ongeveer 5000 mensen raakten gewond door de terreuracties in Nairobi en Dar es Salaam, de belangrijkste steden in Kenia en Tanzania. De Amerikaanse inlichtingendienst FBI had een premie van 5 miljoen euro gezet op tips die zouden leiden tot de aanhouding of dood van Fazul Abdullah Mohammed.

Clinton

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton reageerde zaterdag tijdens een bezoek aan Dar es Salaam verheugd op de waarschijnlijke dood van Mohammed. Al-Qaeda heeft volgens Clinton een zware klap te verduren gekregen.

''Dit is het welverdiende eind voor een terrorist die de dood heeft veroorzaakt van zoveel onschuldigen in Nairobi, Dar es Salaam en elders: Tanzanianen, Kenianen, Somaliërs en ons eigen ambassadepersoneel'', aldus Clinton.

Training

De Amerikaanse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat Mohammed in 1972 werd geboren op de Comoren. Hij radicaliseerde vanaf zijn zestiende onder invloed van een imam met extremistische denkbeelden. Begin jaren 90 trok hij naar Pakistan, waar hij zich aansloot bij al-Qaeda.

In 1993 dook hij voor het eerst op in Somalië, waar hij training gaf aan jihadisten voor hun strijd tegen troepen van de Verenigde Naties.

Die waren aanwezig om orde te brengen in het land in de Hoorn van Afrika. Mohammed was ook veelvuldig in Nairobi, Mogadishu en Khartoem, de hoofdstad van Sudan, om terreuraanslagen zoals die op de Amerikaanse ambassades voor te bereiden.