ISTANBUL - De afgelopen uren zijn weer honderden Syriërs de grens met Turkije overgestoken om het geweld in het Arabische land te ontvluchten.

Inmiddels zijn 4300 Syriërs naar het buurland gevlucht. Dat meldden Turkse media zaterdag.

De vluchtelingen worden opgevangen in drie tentenkampen in Yayladagi in de zuidelijke provincie Hatay. Indien nodig krijgen de vluchtelingen medische zorg. Ongeveer 60 mensen zijn naar een ziekenhuis overgebracht.

Het Rode Kruis zet in de buurt nog een aantal tentenkampen op, om de snel toenemende stroom vluchtelingen op te kunnen vangen.

Strafexpeditie

De meeste vluchtelingen zijn afkomstig uit noordelijke stad Jisr al-Shugur, op ongeveer 15 kilometer van de grens. In de stad is een strafexpeditie van het Syrische leger gaande.

Syrische tanks hebben de stad Jisr al-Shugur hermetisch afgesloten. Activisten verwachten dat de regering een grootscheepse aanval gaat doen op de regio.

Gruweldaden

Enkele Syrische militairen die naar Turkije zijn uitgeweken, hebben gewag gemaakt van gruweldaden gepleegd door het regime van president Bashar al-Assad. Soldaten zeiden tegen het Franse persbureau AFP dat ze bevelen kregen om op ongewapende burgers te schieten en dat militairen zich op bevel schuldig maken aan verkrachtingen.

Wie bevelen niet gehoorzaamt, kan worden geëxecuteerd, zeiden ze zaterdag aan de Turks-Syrische grens. Een soldaat zei dat hij is gedeserteerd nadat hij ''zuiveringen'' had meegemaakt in de plaats al-Rastan in de provincie Homs.

''Ons werd te verstaan gegeven dat de mensen er gewapend waren, maar toen we er kwamen, zagen we alleen maar gewone burgers. We kregen het bevel het vuur te openen. We gingen huizen binnen en schoten op iedereen.''

De militair Ahmed Khalaf zei dat het regime schutters van de politie of van de Libanese beweging Hezbollah inschakelt om te schieten op weigerachtige militairen.

Zwaar materieel

De Syrische regering zegt dat 'gewapende groepen' in Jisr al-Shugur vorige week 120 politieagenten en militairen hebben gedood.

De Syrische president Bashar Assad heeft enkele dagen geleden zwaar materieel en duizenden militairen naar het goeddeels verlaten Jisr al-Shugur gestuurd. Het leger is naar verluidt al enkele dagen klaar voor een aanval op de stad.

Het is niet duidelijk waarom het leger nog niet heeft aangevallen.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Syrische vluchtelingen