ROME - Wederom zijn honderden vluchtelingen uit Noord-Afrika per boot aangekomen op het Italiaanse eiland Lampedusa.

Dat meldde de kustwacht zaterdag. Er is ook nog een aantal boten met mensen op weg naar het eiland.

De bijna 700 vluchtelingen zijn voornamelijk afkomstig uit Libië, waar een oorlog woedt.

Moeite

Sinds het begin van de onrust in de Afrikaanse landen is het extra druk op Lampedusa. Op sommige dagen komen duizenden mensen aan in de hoop op een beter leven in Europa. Ook komt het voor dat immigranten de oversteek niet overleven, door het slechte weer of gammele bootjes.

Italië heeft grote moeite de stroom vluchtelingen in bedwang te houden. Rome rekent op een totaal van 50.000 vluchtelingen dit jaar. Het land hoopt dat andere Europese landen zullen gaan helpen met de opvang.

Zawiya

De strijdkrachten van de Libische oppositie zijn ondertussen in de westelijke stad Zawiya in gevecht geraakt met Libische regeringstroepen. Het zijn de eerste grootschalige gevechten in de havenstad sinds de troepen van kolonel Muammar Gaddafi de opstandelingen daar in maart wegvaagden.

Volgens een woordvoerder, Guma el-Gamaty, hebben de opstandelingen een groot deel van de westkant van de stad in handen. Een van de strijders van de opstandelingen meldde dat er ook werd gevochten in het centrum van Zawiya. "De strijders zijn terug in de stad", zei hij.

Profiel Libië

Lees alles over onrust in het Midden-Oosten op onze special