WASHINGTON - Amerikaanse informatie over terroristen, die was gedeeld met Pakistan, is meerdere keren terechtgekomen bij de beoogde doelen.

Acties tegen de extremisten liepen daardoor op niets uit. Dat meldde de krant The Washington Post vrijdagavond laat op basis van functionarissen in de beide landen.

Amerikaanse inlichtingendiensten hadden onder meer aan Pakistan doorgegeven waar wapendepots van radicale moslims waren.

Toen het Pakistaanse leger daar aankwam, waren de wapens verdwenen. Ook een complex van militanten in de onrustige regio Waziristan, dat door Amerikaanse spionage was ontdekt, bleek verlaten toen Pakistaanse militairen wilden ingrijpen.

Bewust

Het is niet duidelijk of de informatie vanuit de Pakistaanse diensten bewust is gelekt naar de radicale rebellen, of dat mensen per ongelukkig loslippig zijn geweest.

De Pakistaanse inlichtingendienst ISI wordt geregeld beschuldigd van het steunen van terroristen. Amerikaanse politici vragen zich onder meer af hoe de vorige maand gedode terreurleider Osama bin Laden jarenlang ongestoord in een slaperig provinciestadje kon leven, niet ver van de hoofdstad Islamabad en op een steenworp afstand van een militaire academie.

Onthullingen

De onthullingen komen voor Pakistan op een pijnlijk moment. Het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, Leon Panetta, is vrijdag aangekomen in het Zuid-Aziatische land. Panetta wordt over enkele maanden vermoedelijk minister van Defensie.

Tijdens zijn gesprekken met Pakistaanse collega's zullen de lekken waarschijnlijk uitgebreid aan bod komen. ''We zijn bereid om te delen, maar jullie moeten bewijzen dat jullie ernaar handelen. Jullie hebben sommige mensen niet langer onder controle'', verwoordde een bron van The Washington Post het Amerikaanse standpunt.