NEW YORK - Nederland vindt de slotverklaring van de VN-top over hiv en aids eigenlijk niet ver genoeg gaan. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag laten weten.

De Nederlandse delegatie op de top in New York had graag steviger taal en duidelijker afspraken willen zien over seksuele voorlichting, zelfbeschikking voor vrouwen en meisjes en meer focus op homomannen en sekswerkers.

Helaas liggen deze onderwerpen internationaal nog steeds te gevoelig om er overeenstemming over te bereiken, constateert de delegatie.

Met name in Arabische en Afrikaanse landen vallen nog veel taboes op dit vlak te doorbreken, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nieuwe doelen

De slotverklaring van de VN-top formuleert naast de bestaande doelstellingen om aids te behandelen en verdere verspreiding te voorkomen een aantal nieuwe doelen voor 2015. Zo worden meer inspanningen gepleegd om overdracht van het virus tijdens zwangerschappen uit te bannen en het aantal moeders dat sterft aan aids sterk terug te dringen.

Ook moet het aantal mensen met de ziekte dat behandeld wordt voor 2015 meer dan verdubbelen tot 15 miljoen. De VN wil ook discriminatie van mensen met hiv en aids wereldwijd tegen gaan.

Condooms

Het Vaticaan en enkele moslimlanden vinden de slotverklaring juist te ver gaan, vooral omdat de tekst het gebruik van condooms aanmoedigt. De afgevaardigde van het Vaticaan werd uitgejoeld door activisten in de Algemene Vergadering, toen zij bezwaar maakte tegen de verwijzing naar condooms en risicogroepen.

''De verwijzing kan de indruk geven dat bepaalde types onverantwoord gedrag moreel acceptabel zijn. De Rooms-Katholieke Kerk keurt het gebruik van condooms niet goed als deel van programma's voor hiv en aidspreventie'', zei afgevaardigde Jane Adolthe.

Irans minister van gezondheid, Mohammad Hossein Niknam, zei dat zijn land zich niet gebonden vond aan verwijzingen naar gedrag dat in strijd is met de islamitische cultuur.