BERLIJN - Een Duitse rechtbank heeft vrijdag besloten voormalig lid van de Rote Armee Fraktion (RAF) Birgit Hogefeld vrij te laten.

Hogefeld was betrokken bij een bomaanslag in 1985 waarbij een Amerikaanse militair om het leven kwam en kreeg levenslang. Ze heeft achttien jaar van haar gevangenisstraf uitgezeten.

De rechter bepaalde in 2008 dat ze pas na achttien jaar cel in aanmerking zou kunnen komen voor vervroegde vrijlating vanwege de ernst van haar misdaad.

Nu is de rechtbank akkoord gegaan met de vervroegde vrijlating wegens de 'positieve ontwikkeling' die Hogefeld heeft doorgemaakt. De rechter in Frankfurt merkte op dat ze een studie heeft afgerond en bezig is met promoveren.

Studentenprotesten

Hogefeld was lid van de Rote Armee Fraktion, die voortkwam uit de Duitse studentenprotesten tegen de oorlog in Vietnam. De terreurorganisatie voerde een 22 jaar durende campagne tegen het 'Amerikaanse imperialisme en de kapitalistische uitbuiting van arbeiders'.

In totaal kwamen bij aanslagen van de RAF 34 mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond. De organisatie hief zichzelf in 1998 op.

Wanneer Hogefeld precies op vrije voeten wordt gesteld is niet duidelijk.