MOGADISHU - De Somalische minister van Binnenlandse Zaken Abdi Shakur Sheikh Hassan is vrijdag omgekomen door een zelfmoordaanslag op zijn woning in de hoofdstad Mogadishu.

Dat heeft een woordvoerder van de internationale vredesmacht in het Afrikaanse land gemeld.

Volgens Somalische veiligheidsfunctionarissen is de aanslag vermoedelijk gepleegd door een vrouw. Een nog onbekend aantal mensen is gewond geraakt.

Het was de derde zelfmoordaanslag in Mogadishu in minder dan twee weken.

Het straatarme en door geweld geteisterde Somalië kent al sinds begin jaren negentig geen centraal gezag. De regering heeft het alleen in delen van Mogadishu voor het zeggen.

In de rest van het land maken radicaalislamitische milities de dienst uit. Militairen van de Afrikaanse Unie proberen met wisselend succes de regering te helpen haar gezag uit te breiden.

De Somalische terreurorganisatie al-Shabaab (De Jeugd) is de belangrijkste en grootste militie in het land. Zij heeft met vergeldingsacties gedreigd na de dood van al-Qaedaleider Osama bin Laden. De Somalische fundamentalisten beschouwden hem als hun leider. Amerikaanse commando's doodden Bin Laden begin vorige maand in Pakistan.