ANCHORAGE - De Amerikaanse staat Alaska heeft vrijdag 24.000 pagina's e-mails van toenmalig gouverneur Sarah Palin openbaar gemaakt.

Tientallen verslaggevers van de grote Amerikaanse media hebben zich gestort op de zes dozen vol mailberichten.

De mails onthullen volgens CNN onder meer dat gouverneur Palin er als de kippen bij was om een veroordeelde zakenman in verband te brengen met haar voorganger.

Ze vroeg medewerkers direct na diens veroordeling welke contacten de twee mannen hadden. Die informatie, zoals over een vliegreis naar Thailand, kon ze gebruiken om haar voorganger Frank Murkowski zwart te maken.

Reputatie

Veel mails tonen ook dat Palin erg bezorgd is over haar reputatie in de media, aldus de Washington Post. Ze kan zich erg opwinden over een kritisch of onheus bericht over haar. Zo vroeg ze iemand om de lokale krant een ingezonden brief te sturen na een negatief artikel over haar.

Journalisten en de politieke activist Andree McLeod hadden in 2008 om de openbaarmaking gevraagd. Dat was kort nadat de Republikeinse presidentskandidaat John McCain haar had gekozen als kandidaat voor het vicepresidentschap.

Indertijd liep een onderzoek naar Palin wegens beschuldigingen dat ze haar ambt had misbruikt om een agent te dwarsbomen die met haar zus was getrouwd. Over deze zaak is nog weinig gevonden in de berg mails.

Presidentschap

Palin, die veel genoemd wordt als kandidate voor het presidentschap in 2012, zei eerder dat ze niet bezorgd is over de vrijgave van haar mails. Ze zegt dat toch alles al bekend is over haar huishouden.

Alaska houdt 2400 pagina's geheim op advies van staatsadvocaten. Er lopen nog verzoeken om vrijgave van mails over de periode tot haar aftreden in juli 2009.

Eerder zijn al 3000 mails vrijgegeven van haar echtgenoot Todd, na een verzoek van tv-zender NBC.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier