DÜSSELDORF - In de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen is de zeer agressieve vorm van de EHEC-bacterie voor het eerst aangetroffen op kiemgroenten.

Dat heeft het ministerie van Consumentenbescherming van de deelstaat in Düsseldorf vrijdag bekendgemaakt.

Volgens het ministerie zijn de kiemgroenten afkomstig van een biologisch bedrijf in Bienenbüttel in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De kiemgroenten werden gevonden in een vuilnisbak bij Rhein-Sieg-Kreis in de buurt van Bonn.

Kiemgroenten

De vuilnisbak is van een familie van drie personen. Twee van hen hebben kiemgroenten gegeten en zijn sinds half mei ziek geworden als gevolg van de EHEC-bacterie.

Het is de eerste keer dat bewezen is dat mensen ziek zijn geworden nadat ze kiemgroenten hadden gegeten van het bedrijf uit Bienenbüttel, aldus het ministerie. Het biologische bedrijf stond al als verdacht aangemerkt.

Doden

In Duitsland heeft de EHEC-bacterie vrijdag opnieuw levens geëist. In de deelstaat Nedersaksen stierf een 75-jarige vrouw aan de bacterie, meldde het ministerie van Gezondheid in die deelstaat.

In Kiel in het noordelijke Sleeswijk-Holstein overleed een vrouw geboren in 1926 aan EHEC, aldus de autoriteiten.

In totaal zijn er nu 32 doden door de bacterie. Van hen stierven er 31 in Duitsland. In Zweden stierf één vrouw. Volgens de Duitse evenknie van het RIVM, het Robert Koch Instituut in Berlijn, is kiemgroente zeer waarschijnlijk de bron van de besmetting.

Lees alles over de EHEC-bacterie op onze special

Volg de berichten op Twitter over EHEC via NUlive