BRUSSEL - Kroatië kan op 1 juli 2013 toetreden tot de Europese Unie. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft dat vrijdag gezegd.

Kroatië wordt dan de 28e EU-lidstaat. De Europese Commissie heeft de lidstaten voorgesteld de onderhandelingen met het voormalige Joegoslavische land te sluiten.

Barroso sprak van een betekenisvol moment. ''Ik zou willen applaudisseren voor de Kroatische autoriteiten, in het bijzonder de huidige regering, voor hun harde werk in de laatste jaren.''

Barroso feliciteerde ook de bevolking van Kroatië. ''Lid worden van de Europese familie is in de eerste plaats uw succes.''

EU-lidstaten

De EU-lidstaten moeten nog instemmen met de toetreding van Kroatië. Onder meer Nederland zal zich behoedzaam opstellen.

''We moeten de zekerheid hebben dat de hervormingen onomkeerbaar zijn en dat vereist krachtig toezicht tot de daadwerkelijke toetreding'', aldus minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken eerder deze week.

Top

De EU-leiders buigen zich over de toetreding van Kroatië tijdens een top in Brussel op 23 en 24 juni. Eurocommissaris Stefan Füle (Uitbreiding) zei vrijdag vertrouwen te hebben dat zij het oordeel van de Europese Commissie delen.

Hij wees erop dat het dagelijks bestuur van de EU zes jaar met Kroatië heeft onderhandeld. In die tijd heeft het land volgens hem grote veranderingen doorgemaakt. Het heeft onder meer de laatste tijd nog goede vorderingen gemaakt in de strijd tegen corruptie.

Toetreding van Kroatië tot de EU zou volgens Füle ''een geweldig signaal'' zijn voor de rest van de westelijke Balkan.

Rosenthal

"Hervormingen in Kroatië moeten onomkeerbaar zijn", zegt minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.

"Nederland wil dat er nu eerst monitoring met tanden komt. En Kroatië moet de corruptie serieus aanpakken. Daarna moeten nationale parlementen het toetredingsverdrag ratificeren. Pas daarna kan Kroatië toetreden. Wij doen niet aan kalenderfixatie."

VVD

VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke zegt dat Kroatië sinds de arrestatie van oud-generaal Ante Gotovina zeker een parcours van grote hervormingen heeft doorlopen.

"Maar juist op het gebied van justitie en de rechtshandhaving is de finish nog niet bereikt. Het zou beter zijn geweest als Barroso daarop zou hebben gewezen, in plaats van de rode loper voor de zoveelste keer vroegtijdig naar Kroatië uit te rollen."

Daarom zal de VVD volgens hem aan minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) vragen om bij de volgende EU-Raad extra garanties en een monitoringssysteem in te bouwen tussen het afsluiten van de onderhandelingen met Kroatië en een toekomstige toetreding, zodat de hervormingen niet alleen op papier, maar blijvend worden gerealiseerd.''