FRANKFURT - Sinds de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland zijn 30 mensen om het leven gekomen. Het laatste slachtoffer is een 57-jarige man, meldde de gemeente Frankfurt am Main donderdag.

De man was eind mei met zijn echtgenote in Hamburg geweest. De precieze oorsprong van de EHEC-besmettingen is nog steeds niet bekend, maar lijkt wel in Hamburg te liggen.

In totaal stierven in Duitsland 29 mensen. Ook in Zweden stierf een persoon, na een bezoek aan Duitsland. Zeker 2300 mensen werden ziek in 14 landen.

De EHEC-bacterie kan darmbloedingen, diarree, braken, misselijkheid, koorts, buikkrampen en nierklachten veroorzaken.

Nederland

Deze week zijn twee nieuwe EHEC-besmettingen vastgesteld in Nederland. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) bekendgemaakt.

Het totale aantal staat nu op acht gevallen. Ook de nieuwe patiënten hebben de besmetting in Duitsland opgelopen. Ze hebben ernstige diarree, maar geen nierproblemen.

De autoriteiten in Duitsland gaan ervan uit dat de uitbraak van de gevaarlijke EHEC-bacterie aan het afnemen is. Volgens een woordvoerder van het RIVM valt niet te zeggen of het aantal Nederlanders dat besmet is geraakt, de komende dagen zal afnemen.

''Het effect kan nog na-ijlen. Mensen reizen naar Duitsland, raken besmet, en het duurt enige dagen voordat ze klachten krijgen. We moeten het afwachten.''

Lees alles over de EHEC-uitbraak in ons dossier