PRINCETON - De populariteit van de Amerikaanse president Barack Obama heeft een fikse oppepper gekregen van het doodschieten van terroristenleider Osama bin Laden.

Zijn aanpak van terrorisme kan nu rekenen op goedkeuring van 63 procent van de Amerikanen, wat medio vorig jaar nog slechts 48 procent was. Ook voor zijn buitenlands beleid en Afghanistan krijgt Obama nu steun van een meerderheid.

Dat blijkt uit een enquête van bureau USA Today/Gallup, die woensdag is bekendgemaakt. De algemene waardering voor Obama toont een gestaag stijgende lijn sinds Bin Ladens dood. In de week ervoor was nog 44 procent van de ondervraagden tevreden, sindsdien is het gemiddeld 50 procent.

Economische problemen

De Amerikanen zijn echter veel minder te spreken over Obama's aanpak van de economische problemen en het begrotingstekort van de VS. Slechts 32 procent vindt dat hij de discussie over het gigantische begrotingstekort goed behandelt.

De onderzoekers stellen dat Obama kwetsbaar is door de geringe waardering voor zijn economisch beleid. In Amerikaanse ogen is de economie namelijk het belangrijkste probleem van het land.

Amerikanen zijn veel minder bezorgd over internationale zaken zoals terrorisme en de oorlog in Afghanistan, waar Obama veel steun voor krijgt. Eind 2012 zijn er opnieuw presidentsverkiezingen, waarbij Obama herkiesbaar is.

Republikeinen

Een andere peiling, gedaan door bureau Reuters/Ipsos, toonde woensdag overigens dat de Democraat Obama ver voorligt op zijn potentiële Republikeinse uitdagers. Obama ligt 13 procentpunt voor op de voormalige gouverneur van Massachusetts Mitt Romney.

De voormalige gouverneur van Alaska Sarah Palin heeft iets meer aanhangers dan Romney, maar heeft nog niet gezegd of ze kandidaat is.

De Reuters-peiling werd gehouden tussen vrijdag en maandag onder 1132 volwassenen. Gallup ondervroeg 1024 volwassenen in alle 50 Amerikaanse staten tussen 12 en 15 mei. Beide enquêtes zijn telefonisch gedaan.

Populariteit Obama gestegen