AMSTERDAM - Een groep van duizenden aanhangers van de Libische leider Muammar Kaddafi is naar verluidt woensdag de westelijk gelegen havenstad Misurata binnengedrongen.

Een woordvoerder van de rebellen die vechten tegen het regime zegt tegen het Britse persbureau Reuters dat bij hevige beschietingen zeker tien rebellen om het leven zijn gekomen. Een correspondent van de BBC bevestigde dat er raketaanvallen zijn uitgevoerd op Misurata.

Misurata wordt al weken zwaarbevochten. De stad is strategisch van groot belang in de machtstrijd tussen de rebellen en de troepen van Kaddafi, omdat het lange tijd de enige plaats was in het westen van Libië waar de opstandelingen nog voet aan de grond hadden.

Dinsdag kwamen er berichten van een verovering door de oppositie van Yafran, een plaats ten zuidwesten van hoofdstad Tripoli.

Misurata viel in de afgelopen weken tijdens zeer bloedige gevechten wisselend in handen van de twee strijdende partijen. Sinds 12 mei heerste er een relatieve rust nadat de rebellen de stad leken te hebben veroverd.

Slachtoffers

Vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (VN) Unhcr meldde dinsdag dat er sinds het uitbreken van de onrusten zeker duizend mensen uit Misurata zijn ontvoerd.

Hoewel precieze cijfers ontbreken, zijn volgens de meest recente berichten zeker 630 mensen in de havenstad omgekomen,  vielen er duizenden gewonden en zijn nog 25.000 inwoners ontheemd.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten