BRUSSEL - De NAVO blijft zo lang als nodig actief in Libië. Dit heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van het militaire bondgenootschap woensdag gezegd tijdens een bijeenkomst van de NAVO-ministers van Defensie.

De NAVO zal de noodzakelijke middelen inzetten om de taken in Libië tot een goed einde te brengen. De tijd werkt in het nadeel van de Libische leider Muammar Kaddafi die elke legitimiteit verloren heeft.

De NAVO voert al bijna drie maanden luchtaanvallen op Libië uit op basis van een resolutie van de Veiligheidsraad, die elk noodzakelijk optreden ter bescherming van de Libische bevolking wettigt.

De militaire organisatie blijft er in elk geval nog tot eind september actief. Het inzetten van grondtroepen sluit Rasmussen nog steeds uit.

De NAVO-chef vindt dat de internationale gemeenschap zich moet voorbereiden op de situatie na het vertrek van Kaddafi. De Verenigde Naties moeten daarbij het voortouw nemen, aldus Rasmussen.

De NAVO-ministers van Defensie, onder wie Hans Hillen, zijn woensdag en donderdag in Brussel bijeen om onder meer te praten over de afslanking van het westerse bondgenootschap dat in april 1949 door twaalf West-Europese en Noord-Amerikaanse landen werd opgericht en nu 28 lidstaten telt.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten