BUENOS AIRES - Het vliegverkeer in Argentinië is grotendeels hervat. Dinsdag was in heel Argentinië vrijwel geen luchtverkeer mogelijk vanwege as afkomstig uit de Chileense vulkaan die zaterdag uitbarstte.

Luchthavens in de buurt van de vulkaan zullen nog tot ten minste zondag gesloten blijven.

De harde wind blaast de as over de Andes naar Argentinië. Volgens geologen kan de uitbarsting in het vulkaangebied Puyehue-Cordón Caulle nog weken duren. Inmiddels groeit de angst dat in de buurt van de vulkaan rivieren door de harde regen verstopt raken met as en vervolgens overstromen.

Vermoedelijk zal er binnenkort ook lava uit de vulkaan stromen, zegt vulkanoloog Jorge Muñoz van de Chileense Geologische Dienst. Rivieren kunnen dan veranderen in lawines van modder en stenen.

Skipistes

Inmiddels zijn meer dan vierduizend mensen geëvacueerd. Veel bewoners van het gebied weigeren echter te vertrekken om dat ze hun dieren niet alleen willen achterlaten.

In San Carlos de Bariloche, de grootste nabijgelegen stad in Argentinië, liggen de skipistes onder een dik pak as. De toeristenplaats is voor een groot deel afhankelijk van het wintersportseizoen dat over minder dan twee weken begint.