PARIJS - Er is verwarring ontstaan over het al dan niet terugtreden van de Syrische ambassadrice in Frankrijk.

De Franse zender France 24 meldde dinsdag dat Lamia Chakkour dinsdag per direct haar taken had neergelegd uit onvrede met het repressieve bewind in Damascus. Maar volgens de Arabische nieuwszender al-Arabiya is het bericht over haar ontslag niet waar.

De twee zenders zonden geluidsfragmenten uit van vrouwen die zeiden dat ze de ambassadrice waren.

De twee stemmen verschilden duidelijk van elkaar en het is nu onduidelijk wie de echte Chakkour is of dat ze het beide niet zijn.

Chakkour

Op France 24 zei een vrouw die zegt dat ze Chakkour is dat ze het geweld tegen de betogers en burgers veroordeelt en niet langer Damascus wil vertegenwoordigen.

Ze noemde in het Frans de eisen van de bevolking om meer vrijheid en democratie legitiem. ''Ik kan deze cirkel van geweld niet langer steunen''.

Aanklagen

Maar op al-Arabiya zei de andere 'Chakkour' in het Arabisch dat zij geen ontslag heeft genomen. Op boze toon zei ze nooit met France 24 te hebben gesproken.

'Chakkour' liet bovendien aan de Franse zender BFM weten dat ze France 24 wil aanklagen, omdat de omroep ''deel uitmaakt van een campagne van valse informatie en propaganda tegen Syrië''.

Stem

Een redacteur van France 24 zei dat ze bekend is met Chakkour en dat de zender de stem van de 'ware' ambassadrice heeft uitgezonden.

France 24 zegt dat ze haar hebben gesproken via een telefoonnummer waarop de zender eerder contact had met de ambassadeur.

Reuters

Het Britse persbureau Reuters heeft per e-mail contact opgenomen met de Syrische ambassade in Parijs.

In een antwoord werd bevestigd dat Chakkour ontslag heeft genomen. Syrische staatsmedia spraken dat bericht weer tegen.

Profiel Syrië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten