STRAATSBURG - De beslissing over de toetreding van Kroatië bij de Europese Unie lijkt aanstaande.

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zei dinsdag dat de onderhandelingen tussen het dagelijks bestuur van de Europese Unie en Kroatië in een laatste stadium zijn beland. Barroso liet doorschemeren dat er mogelijk vrijdag een beslissing valt.

''Een beslissend moment in de lange reis van Kroatië richting het lidmaatschap van de Europese Unie is bijna bereikt'', aldus Barroso.

''Ik geloof dat er weleens erg goed nieuws zou kunnen komen, vrijdag''. Het voormalig Joegoslavische land hoopt in 2013 daadwerkelijk lid te worden van de Europese Unie.

Europese Commissie

Persbureau Reuters meldde dinsdag op gezag van een anonieme bron bij de Europese Commissie dat zij vrijdag in het voordeel van Kroatië zal beslissen.

Volgens de bron is het land klaar voor een dergelijke stap na de intensieve onderhandelingsgesprekken over onder meer mededingingsregels en hervormingen van de rechtspraak.

Corruptie

Ondanks een positief oordeel van de Europese Commissie zullen er naar verwachting wel lidstaten zijn die langzaam aan willen doen in het laatste stadium van toetreding wegens zorgen over corruptie.

Ook de rol die het land speelde tijdens de Balkan-oorlogen in de jaren 90 is een punt van aandacht.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal benadrukte dinsdag in de Financial Times dat er lessen moeten worden getrokken uit de vorige uitbreiding.

''We moeten zekerheid hebben dat de hervormingen onomkeerbaar zijn en dat vereist krachtig toezicht tot de daadwerkelijke toetreding.''

Kroatië zou na Slovenië het tweede voormalig Joegoslavische land zijn dat toetreedt tot de Europese Unie.