WASHINGTON - De belangrijkste economische adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama stapt op. Austan Goolsbee, voorzitter van de Raad van Economische Adviseurs, keert terug naar zijn oude baan als hoogleraar Economie aan de Universiteit van Chicago.

Dat heeft het Witte Huis maandag (lokale tijd) bekendgemaakt.

Goolsbee was al enkele jaren met verlof om Obama bij te staan. Als dat nog langer zou duren, kwam zijn baan naar verluidt op het spel te staan.

Hij zou Obama vanaf de zijlijn wel blijven adviseren. Goolsbee heeft volgens Obama ''geholpen ons land uit de ergste economische crisis sinds de jaren dertig te leiden''.

Slecht nieuws

Het vertrek van de adviseur is slecht nieuws voor de president. De afgelopen tijd heeft hij veel naaste medewerkers zien vertrekken. Van zijn economische team dat in januari 2009 aantrad, is alleen minister van Financiën Timothy Geithner over.

De Raad van Economische Adviseurs bestaat uit drie mensen. Zij staan aan de basis van het economische beleid van het Witte Huis. Een ex-voorzitter van de raad is Ben Bernanke, tegenwoordig topman van het stelsel van Amerikaanse centrale banken.