STOCKHOLM - De kans is klein dat de grootmachten in de wereld in de nabije toekomst afstand doen van hun kernwapens. De landen blijven geld pompen in hun nucleaire programma's.

Dat komt naar voren uit een dinsdag gepubliceerd rapport van het Zweedse instituut Sipri.

De onderzoekers zien acht kernmachten: de Verenigde Staten, Rusland, China, Israël, India, Pakistan, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Die hebben samen 20.500 kernkoppen. Rusland is met 11.000 kernkoppen het best bewapend.

Kernwapensystemen

Washington, Moskou, Londen, Peking en Parijs ''gebruiken nieuwe kernwapensystemen of hebben aangegeven dat te willen doen'', stelt Sipri.

Tussen India en Pakistan woedt volgens de onderzoekers een nucleaire wapenwedloop, terwijl Israël volgens de onderzoekers vooral afwacht wat aartsvijand Iran doet.

Ontwapening

''Het lijkt onwaarschijnlijk dat er in de nabije toekomst een echte nucleaire ontwapening zal komen'''', aldus Sipri-directeur Daniel Nord.

Over Noord-Korea twijfelen de onderzoekers. Het stalinistische regime heeft de afgelopen jaren een aantal atoomproeven uitgevoerd. Mogelijk heeft het land ''genoeg plutonium geproduceerd om een klein aantal kernkoppen te bouwen, maar het is niet na te gaan of het bruikbare kernwapens heeft'', schrijft Sipri.

Directeur Nord is ook bezorgd over de mogelijkheid dat een deel van het Pakistaanse nucleaire arsenaal in handen van terroristen komt.