JEDDAH - De Saudische Shura-raad heeft maandag geadviseerd vrouwen stemrecht te geven in toekomstige gemeentelijke verkiezingen. Ook moeten vrouwen zich volgens het adviesorgaan verkiesbaar kunnen stellen.

Volgens de raad is dat in overeenstemming met de sharia, het islamitisch recht.

In maart 2005 waren er voor het eerst gemeenteraadsverkiezingen in Saudi-Arabië. De helft van de zetels kon worden gekozen, de andere helft van de politici werd benoemd door de overheid.

Dat was een hele stap vooruit wat betreft de democratie in het land, ondanks de blijvende uitsluiting van vrouwelijke kiezers of kandidaten.

Stemronde

De regering beloofde na de stemronde van 2005 dat vrouwen bij de volgende verkiezingen wel mochten meedoen. In maart 2011 maakte de regering echter kort voor de verkiezingen bekend niet klaar te zijn voor de deelname van vrouwen.

Toch trokken honderden vrouwen naar de registratiekantoren om een stemkaart te eisen. Zij werden allemaal weggestuurd.

Discussieplatform

De Shura-raad speelt een belangrijke rol in de Saudische samenleving als discussieplatform. De leden van de raad worden benoemd door de koning.

Saudi-Arabië heeft geen politieke partijen en geen nationaal parlement.

Vrouwen hebben in Saudi-Arabië weinig vrijheid. Zo mogen ze niet autorijden en hebben ze toestemming van een man nodig om te kunnen reizen en werken.