NEW YORK - Voormalig IMF-chef Dominique Strauss-Kahn heeft maandag tegen de rechter gezegd dat hij onschuldig is.

Dat gebeurde tijdens een korte voorbereidende zitting voor de rechtbank in New York. De Fransman is aangeklaagd voor een poging een kamermeisje te verkrachten in zijn hotelkamer in New York.

Strauss-Kahn (62) werd op 14 mei gearresteerd in een vliegtuig met bestemming Parijs, dat op het punt stond om op te stijgen van de luchthaven JFK in New York.

Hij kan tot 25 jaar celstraf krijgen, als bewezen wordt dat hij het 32-jarige kamermeisje heeft proberen te verkrachten en dat hij haar heeft aangerand en opgesloten.

Strauss-Kahn verschijnt op 18 juli opnieuw voor de rechter. Het is nog onduidelijk wanneer de rechter begint aan de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de prominente Fransman. Het proces kan maanden gaan duren.

Getuige

De advocaat van het kamermeisje liet maandag weten dat zijn cliënte als getuige zal optreden tijdens het proces.

Een groep van circa honderd activisten was aanwezig bij de rechtbank om steun te betuigen aan het vermeende slachtoffer en afkeer te tonen van Strauss-Kahn. Het ging om vrouwen die zich voor de gelegenheid hadden verkleed als kamermeisje. Ze riepen leuzen als ''Schaam je!''.

Echtgenote

Strauss-Kahn arriveerde bij de rechtszaal in een zwarte SUV. Hij werd begeleid door zijn echtgenote Anne Sinclair. De zitting duurde 20 minuten.

Na zijn arrestatie zat DSK, zoals Strauss-Kahn ook wel bekendstaat in Frankrijk, enkele dagen vast in een gevangenis. Hij werd na het betalen van een borgsom onder huisarrest geplaatst.

Strauss-Kahn voor de rechtbank