TRIPOLI - NAVO-vliegtuigen hebben maandag kantoren van de Libische staatsomroep gebombardeerd. Dat meldt een woordvoerder van het bewind van de Libische leider Muammar Kaddafi.

De NAVO liet in mei nog weten dat het bondgenootschap alleen militaire communicatievoorzieningen bombardeerde, en dat het de staatsomroep vooralsnog niet als doelwit zag.

De rebellen die tegen het bewind van Kaddafi strijden, hadden eerder gezegd dat de staatsomroep ''aanzet tot haat en geweld". Ook zouden de zenders worden gebruikt om militaire codes over te brengen.

Doelen

De door de NAVO geleide internationale coalitie voert al weken luchtaanvallen uit op militaire doelen in met name de Libische hoofdstad.

In de nacht van zondag op maandag werden in Tripoli raketopslagplaatsen, lanceerinstallaties, een radarinstallatie en commandocentra getroffen, aldus het militair bondgenootschap in een verklaring. De aanvallen zijn een poging de opstand in het land te ondersteunen.

Vooruitgang

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen zei maandag tijdens zijn maandelijkse persconferentie in Brussel dat de NAVO de afgelopen twee maanden aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de operaties in Libië.

Vorige week besloten de NAVO-landen de missie in Libië met negentig dagen te verlengen.  Het bondgenootschap blijft naar eigen zeggen in Libië actief zolang dat nodig is de burgerbevolking te beschermen.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten