BELGRADO - Ratko Mladic heeft volgens zijn advocaat in Servië, Milos Saljic, helemaal niet met een hongerstaking gedreigd, zoals maandag door de Servische krant Blic werd gemeld.

Ook Nerma Jelacic, de woordvoerster van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag, zei dat Mladic niet in hongerstaking is en er ook niet mee heeft gedreigd.

Saljic meldde maandag ook dat de familie van Mladic van plan is hem later deze week een bezoek te brengen in het detentiecentrum van het Joegoslaviëtribunaal.

Tot nu toe heeft Mladic zijn familie slechts kort ontmoet toen hij na zijn arrestatie in Belgrado in de cel zat, in afwachting van uitlevering aan het tribunaal.

Medische zorg

Mladic, die onder meer aan de gevolgen van twee beroertes lijdt, eist adequate medische zorg. Sinds vorige week zit hij in een cel van het tribunaal in Scheveningen.

De voormalige commandant van het Bosnisch-Servische leger wordt door het tribunaal beschuldigd van oorlogsmisdaden.

Servische gevangenen in Den Haag hebben volgens Blic het tribunaal verzocht om onderzoek van Mladic door een team van specialisten uit Servië mogelijk te maken. De Servische minister van gezondheid Zoran Stankovic heeft inmiddels laten weten de mogelijkheden van zo’n onderzoek te bestuderen.

Ontkend

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft het bericht ontkend. Het laat weten dat er geen speciale beperkingen voor Mladic zijn. Hij mag familie ontvangen en kan adequate medische verzorging krijgen.

De Servische media weten niet waar ze het over hebben, zei een woordvoerster in een reactie.