AMSTERDAM - Libische opstandelingen die vechten tegen het regime van Muammar Kaddafi, hebben maandag beslag gelegd op de westelijk gelegen stad Yafran, zo'n 140 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tripoli.

Dat meldt een fotograaf van persbureau Reuters.Yafran was tot nu toe in handen van de troepen die loyaal zijn aan Kaddafi.

"Ik kan de vlaggen van de rebellen zien en posters van Kaddafi zijn vernietigd", aldus Youssef Boudlal.

Volgens de persfotograaf was er maandagochtend geen spoor van de regeringstroepen.

Strategisch

De verovering van de west-Libische stad zou strategisch van groot belang zijn voor de tegenstanders van het regime. De laatste weken wordt in het westen vooral de havenstad Misurata zwaarbevochten.

Misurata was tot op heden de enige stad in de westelijke helft van Libië waar de rebellen nog voet aan de grond hadden.

Ook om Yafran is eerder fel gevochten. Het leger omsingelde en heroverde de stad toen die eerder in handen was gevallen van de opstandelingen.

Oosten

Sinds het begin van de opstanden tegen Kaddafi in februari, vielen diverse steden in met name het oosten van het land wisselend in handen van de rebellen en de regeringsgetrouwen. Het oostelijk gelegen Benghazi heeft zich sinds februari ontwikkeld tot het bolwerk van de rebellen.

Yafran:


Grotere kaart weergeven

NAVO

Of het verdwijnen van de regeringstroepen uit Yafran het gevolg is van de door de NAVO geleide militaire interventie in Libië, is nog volstrekt onduidelijk.

De NAVO voert al weken luchtaanvallen uit op militaire doelen in en om Tripoli. Het militair bondgenootschap meldde maandag de druk op het regime van Kaddafi opnieuw te hebben opgevoerd.

Bases

In de nacht van zondag op maandag werden militaire bases aan de rand van Tripoli gebombardeerd. De NAVO meldt in een verklaring dat raketopslagplaatsen, lanceerinstallaties, een radarinstallatie en commandocentra werden getroffen.

De aanvallen zijn een poging de opstand in het land te ondersteunen. Het regime van Kaddafi lijkt als gevolg van de luchtaanvallen, de opstand, een wapenembargo en een zeeblokkade af te brokkelen.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg reacties op Twitter via NUlive