TEL AVIV - De vele doden en gewonden die zondag vielen aan de afscheiding tussen Syrië en de door Israël bezette Golanhoogten zijn mogelijk vooral het gevolg van mijnen die als gevolg van een bosbrand ontploften.

Dit zei maandag een woordvoerster van de Israëlische strijdkrachten.

Zondag schoten volgens mediaberichten Israëlische militairen op de talrijke demonstranten die probeerden het door Israël bezette gebied binnen te komen. Daarbij vielen 23 doden en 350 gewonden.

De betogers bestormden de afscheidingen in het kader van de herdenking van de oorlog in juni 1967 waarbij Israël heel Palestina en delen van Syrië en Egypte onder de voet liep. Ze eisen een einde aan de bezetting.

Molotovcocktails

De legerwoordvoerster wees erop dat de betogers molotovcocktails gooiden en dat ze daarmee de ontploffing van enkele landmijnen veroorzaakten. Die zouden de meeste slachtoffers hebben geëist.

Israëlische militairen hebben op de betogers geschoten, maar de woordvoerster noemde de aantallen slachtoffers die aan de Syrische kant zijn gemeld, overdreven. Het Israëlische leger schatte het aantal doden en gewonden later op maandag op tien.

Beklaagd

Israël heeft zich maandag bij de Verenigde Naties beklaagd over Syrië. Het regime zou betogers naar de grens sturen en zelfs betalen om de aandacht af te leiden van de massale betogingen tegen het regime van president Bashar al-Assad.

VN-chef Ban Ki-moon heeft maandag alle partijen opgeroepen terughoudendheid te betrachten.

De pogingen de afscheidingen langs de bestandslijn uit 1967 over te steken waren bij Majdal Shams en bij Quneitra volgens het Israëlische dagblad Haaretz. De meeste slachtoffers vielen bij Majdal Shams. Bij Quneitra gebruikten de Israëli's vooral niet dodelijke middelen zoals traangas tegen betogers.

Bestorming

Het was de tweede keer in minder dan een maand tijd dat betogers de grens bestormden. Israël heeft meer militairen en politieagenten naar het gebied gestuurd omdat het vreest dat er meer van dergelijke acties komen. De militairen mogen niemand de grens laten oversteken.

De Israëli's werden 15 mei verrast door de protesten toen duizenden demonstranten de versperringen belaagden en er betogers in slaagden die te passeren.

Afscheiding Golanhoogte