WASHINGTON - Sarah Palin laat de Amerikanen al maanden gissen naar haar ambities voor het presidentschap 2012.

Zondag meldde ze op de Amerikaanse tv-zender Fox News dat er 50-50 kans was dat ze een gooi doet naar het presidentschap van de Verenigde Staten.

Maar dat weerhoudt de kandidate voor het vicepresidentschap in 2008 er niet van om kiezers te vertellen hoe ''president Palin'' bepaalde onderwerpen zou aanpakken.

Ze kritiseert ook president Barack Obama voor het beleid dat de Amerikaanse economie ''tegen een stenen muur'' heeft doen botsen.

Acht maanden

Met nog acht maanden te gaan voor de eerste verkiezing van de voorverkiezing, wordt Palin gezien als de laatste onzekere factor.

Na maanden van relatieve stilte, verscheen ze vorig weekeinde bij een bijeenkomst van oorlogsveteranen. Ze zei dat ''we dingen anders moeten doen in 2012, of het nu is dat ik mee gaan doen of alleen de goede kandidaat steun''.

Zinkend schip

In het interview met het rechtse Fox News vergeleek ze de VS als een zinkend schip, met Obama als kapitein. ''Maar het Amerikaanse volk hoeft niet dezelfde weg te gaan als de Titanic. Wat president Palin zou doen, is de federale begroting beperken: er voor zorgen dat het niet de bedrijfsinvesteringen verdringt.''

''Ik zou de belastingen verlagen'', voegde ze er nog aan toe. ''Bedrijven impulsen geven om hier te blijven, in Amerika, en niet alle banen en kansen verplaatsen naar andere landen.''

Kritiek

In het interview verdedigde Palin zich tegen kritiek op de ophef die recent tot veel vermaak op internet had geleid. Ze had zich schromelijk vergist in een bekende gebeurtenis in de Amerikaanse geschiedenis. Volgens haar had patriot Paul Revere de Britse soldaten gewaarschuwd dat ze zouden verliezen van de Amerikanen.

Britse aanval

Algemeen wordt juist aangenomen dat Revere de Amerikanen waarschuwde voor een aankomende Britse aanval. ''Ik ken mijn geschiedenis'', zo hield ze stug vol tegen Fox News.

Palin was gouverneur van Alaska, toen ze in 2008 tot veler verrassing werd gekozen als kandidaat voor het vicepresidentschap onder John McCain. Toen bleek dat ze weinig kennis had van buitenlandse politiek. In de afgelopen jaren is ze wel een bekende mediafiguur geworden, mede door een veelbekeken tv-serie over haar leven in Alaska.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier