NEW YORK - De voormalige IMF-topman Dominique Strauss-Kahn zal de rechters maandag zeggen dat hij niet schuldig is. De Fransman is aangeklaagd voor een poging een kamermeisje te verkrachten in zijn hotelkamer in New York.

Strauss-Kahn (62) moet maandag voorkomen voor de rechtbank in New York, na zijn arrestatie op 14 mei. De zitting kan het begin zijn van een maandenlang proces.

Hij kan tot 25 jaar celstraf krijgen, als bewezen wordt dat hij het 32-jarige kamermeisje heeft geprobeerd te verkrachten, heeft aangerand en opgesloten.

Strauss-Kahn had eerder in zijn ontslagbrief aan het IMF al geschreven dat hij de aantijgingen ontkent. Hij zat vier dagen in het huis van bewaring in New York, waarna hij onder huisarrest werd geplaatst in de New Yorkse wijk Manhattan.

UItgelekte zaken

Een aantal uitgelekte zaken duidt erop dat de politie aanzienlijk wat bewijs heeft verzameld op de plaats waar het delict zou hebben plaatsgevonden. Ook zijn er grondige medische onderzoeken gedaan bij Strauss-Kahn en het kamermeisje.

Advocaat Brafman heeft erop gehint dat het mogelijk is dat er een seksuele ontmoeting was met wederzijds goedvinden.

Detectives

Strauss-Kahn heeft ook detectives ingehuurd om in het leven van het kamermeisje te graven. De vrouw, waarvan de naam niet bekend is, was geïmmigreerd uit het Afrikaanse Guinea en leefde met haar dochter in New York. Sinds het incident schijnt de vrouw ondergedoken te leven.

De advocaten beweren informatie te hebben die haar positie ernstig kan ondermijnen, maar weigeren nog details vrij te geven.

De IMF-topman werd veel genoemd als mogelijke opvolger van Nicolas Sarkozy als de volgende Franse president.