HANNOVER - Taugé en kiemen van groenten als erwten, linzen en bonen zijn mogelijk de verspreidingsbron van de EHEC-bacterie in Duitsland.

Veel van die producten zijn in de handel gekomen door een bedrijf in het district Uelzen in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Dat heeft de minister van Landbouw van Nedersaksen, Gert Lindemann, zondag bekendgemaakt. Definitief bewijs van een laboratorium ontbreekt nog.

Maar volgens de regionale autoriteiten zijn de aanwijzingen zó overduidelijk, dat het ministerie burgers voorlopig afraadt deze producten te eten. Taugé was jaren geleden ook de oorzaak van een grote EHEC-uitbraak in Japan.

Verdachte producten

Lindemann zei dat de meeste verdachte kiemen afkomstig zijn van het bedrijf in Uelzen dat inmiddels is gesloten. De firma zou in relatie staan met besmettingen die onder meer in Lübeck opdoken. Een deel van de verdachte producten komt volgens de autoriteiten uit het buitenland. De namen van de landen zijn niet bekendgemaakt.

In Duitsland heeft de EHEC-bacterie inmiddels 21 levens geëist. Naast de Duitse gevallen is er ook in Zweden een vrouw bezweken aan de gevolgen van de EHEC-bacterie. In heel Duitsland zijn er minstens 1526 EHEC-gevallen bekend. Bij 627 patiënten is ook het gevaarlijke nierprobleem HUS vastgesteld.

Onderzoek

Bij het onderzoek naar de besmettingen met de darmbacterie doen de Duitse autoriteiten ook onderzoek naar de leveranciers van een restaurant in Lübeck. Medewerkers van de gezondheidsdiensten hebben de keuken van het etablissement binnenstebuiten gekeerd.

Alle werknemers hebben ontlasting moeten inleveren. Het restaurant staat onder verdenking omdat zeker 17 mensen die ziek zijn door de EHEC-bacterie, er onlangs hebben gegeten.

Infecties

Eigenaar Joachim Berger gelooft niet dat de oorzaak van de infecties in zijn zaak ligt, maar sluit niet uit dat hij besmette waar geleverd heeft gekregen. Zijn ingrediënten zijn grotendeels afkomstig van een groothandel in Hamburg. In die stad is ook een zeer groot aantal mensen ziek geworden.

Zaterdag waarschuwde een Italiaanse deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het veel waarschijnlijker is dat vlees de bron is van de besmettingen en niet rauwe groenten.

Runderen

''De ziekteverwekker is gewoonlijk in de darmen van runderen te vinden en daarmee ook in rauw vlees zoals tartaar en slecht doorbakken hamburgers'', aldus Donato Greco. Hij zei nog nooit op grote schaal zulke gevaarlijke darmbacteriën te hebben gevonden op groente of fruit.

Lees alle tweets over dit nieuws op NUlive