HAMBURG - De Duitse autoriteiten doen onderzoek naar de leveranciers van een restaurant in de Noord-Duitse havenstad Lübeck in de hoop de bron te vinden van meer dan 2000 besmettingen met de gevaarlijke darmbacterie EHEC.

Eigenaar Joachim Berger van de Kartoffelkeller zei zondag tegen de Duitse televisie dat hij niets te verbergen heeft.

Medewerkers van de gezondheidsdiensten hebben de keuken van het etablissement binnenstebuiten gekeerd.

Ontlasting

Alle werknemers hebben ontlasting moeten inleveren. Het restaurant staat onder verdenking omdat zeker zeventien mensen die ziek zijn door de EHEC-bacterie, er onlangs hebben gegeten.

Berger gelooft niet dat de oorzaak van de infecties in zijn zaak ligt, maar sluit niet uit dat hij besmette waar geleverd heeft gekregen. Zij ingrediënten zijn grotendeels afkomstig van een groothandel in Hamburg. In die stad is ook een zeer groot aantal mensen ziek geworden.

EHEC-bacterie

In Duitsland en andere Europese landen waaronder Nederland kampen waarschijnlijk meer dan 2000 mensen met de EHEC-bacterie.

Het betreft een zeer agressieve variant die resistent is tegen veel soorten antibiotica. Patiënten kunnen last krijgen van diarree, darmbloedingen en misselijkheid en in zeer ernstige gevallen ook nierfalen.

E.coli

De bron van de besmettingen is nog altijd onduidelijk. De Duitse autoriteiten vermoeden dat de bacterie via besmette groenten, zoals komkommers, tomaten en sla, is verspreid.

Zeker is dat echter niet. EHEC behoort tot de groep E.coli-bacteriën, die meestal via besmet vlees in ons voedsel terechtkomen.