DAMASCUS - De Israëlische strijdkrachten hebben zondag het vuur geopend op pro-Palestijnse betogers die vanuit Syrië probeerden de bezette Golanhoogte binnen te dringen.

Volgens de Syrische autoriteiten zijn daarbij 18 betogers omgekomen, onder wie een vrouw en een kind. Tegelijk raakten 220 mensen gewond. Het Israëlische leger zei te weten van 12 slachtoffers.

Honderden Palestijnse en Syrische betogers, voornamelijk jongeren, probeerden zondag over de afrasteringen van prikkeldraad te klimmen.

Ze waren bijeengekomen na een oproep op Facebook. Het was een herhaling van demonstraties een maand geleden, toen duizenden mensen betoogden bij het noorden van Israël.

Luidsprekers

Israëlische soldaten gebruikten volgens ooggetuigen luidsprekers om hen in het Arabisch te waarschuwen de grens niet over te steken, maar toen de demonstranten weigerden te luisteren openden zij het vuur. ''We hadden geen andere keus'', aldus een woordvoerder van het Israëlische leger.

De militairen zijn ontstemd dat Syrië toestemming gaf voor de demonstraties. ''We denken dat het Syrische regime de aandacht probeert te verleggen naar de grens met Israël in plaats van wat er in eigen land gebeurt''.

Protestactie

Aanleiding voor de protestactie is de herdenking van het begin van de Zesdaagse Oorlog in 1967. In dat conflict veroverde Israël de Gazastrook en het schiereiland Sinaï op Egypte, de Westelijke Jordaanoever op Jordanië en de Golanhoogte op Syrië.

Vorige maand kwam het ook al tot bloedige schermutselingen langs de grenzen van Israël met Syrië en Jordanië bij de herdenking van de stichting van de staat Israël in 1948, de gebeurtenis die de Palestijnen de nakba (ramp) noemen.

Confrontaties

Ook op de Westelijke Jordaanoever kwam het zondag tot confrontaties. Bij een militaire controlepost in de buurt van Ramallah gebruikten Israëlische militairen traangas en rubberen kogels tegen Palestijnse betogers. Zeker twintig mensen raakten daarbij gewond, meldden ooggetuigen.

Premier Benjamin Netanyahu van Israël noemde de betogers ''extremistische elementen'' die ''proberen ons land binnen te dringen en onze gemeenschappen en burgers te bedreigen.''

De Verenigde Staten zeiden zondag ernstig bezorgd te zijn over de Israëlische beschietingen op de Golanhoogte. De VS riepen op tot kalmte.