RIYAD - De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh is in Saudi-Arabië aangekomen voor een medische behandeling. Dat heeft het Saudische koningshuis zondag bekendgemaakt.

Hij landde in Riyad in gezelschap van tientallen functionarissen en burgers met verwondingen.

De afwezigheid van Saleh heeft in Jemen geen rust gebracht. Zondag waren in de hoofdstad Sanaa opnieuw explosies en machinegeweervuur te horen, meldden ooggetuigen.

Hashid-stam

In Jemen wordt al sinds januari gedemonstreerd tegen het autoritaire bewind van Saleh, die evenwel weigert op te stappen en zijn troepen hard laat optreden tegen betogers.

De laatste weken is het geweld geëscaleerd doordat leiders van de Hashid-stam zich tegen de president hebben gekeerd en zich in de strijd hebben gemengd.

In verscheidene steden in Jemen viert de bevolking al feest om het vertrek van Saleh. Hoewel nog volstrekt onduidelijk is of het staatshoofd terug zal keren uit Saudi-Arabië, zien zij het als een overwinning dat hij nu het land uit is.

Lichtgewond

Na een granaataanslag vrijdag op het presidentiële paleis van Saleh in de Jemenistische hoofdstad Sanaa stelden de autoriteiten dat de president lichtgewond was geraakt.

Een bron vertelde tegen persbureau Reuters dat Saleh zelf uit het vliegtuig stapte en zichtbaar gewond was. Ook landde een tweede vliegtuig met circa 35 mensen aan boord.

Dat zouden vooral familieleden van Saleh zijn, wat er volgens experts op duidt dat hij mogelijk niet terugkeert naar zijn land. Een derde vliegtuig is onderweg.

Militair ziekenhuis

Een bron uit de kringen van Saleh heeft tegen de BBC gezegd dat een granaatscherf van ruim 7 centimeter een van zijn longen heeft doorboord, net onder zijn hart. Ook zou Saleh tweedegraads verbrandingen op zijn borst en gezicht hebben.

Hij zal naar een militair ziekenhuis worden overgebracht waar hij wordt geopereerd. Ook staat Saleh plastische chirurgie te wachten wegens brandwonden in zijn gezicht en nek, aldus een anonieme bron.

Vicepresident

Vicepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi heeft volgens de Arabische zender al-Jazeera de presidentiële taken overgenomen. Hij zou zondag overleg hebben met onder meer de militaire top en de zoons van Saleh. De staatsmedia maakten ook melding van een ontmoeting met de Amerikaanse ambassadeur in Jemen.

Profiel Jemen

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten

Vertrek president Jemen