NEW DELHI - De Indiase politie heeft zondagochtend Swami Baba Ramdev, de beroemdste yogagoeroe van India gearresteerd en traangas ingezet tegen zijn volgers.

Hij was zaterdag in een grote tent in het centrum van New Delhi met duizenden volgers in hongerstaking gegaan uit protest tegen de corruptie in het land.

''We hadden toestemming gegeven voor een yogakamp voor 5000 mensen, niet voor een protestactie met 50.000 mensen. We hebben de vergunning ingetrokken en hem gevraagd te vertrekken'', zei een woordvoerder van de politie.

De tent van vier voetbalvelden groot is schoongeveegd.

Corruptie

De Indiase overheid is het afgelopen jaar in verlegenheid gebracht door een reeks corruptieschandalen. Ramdev eist harde maatregelen en vindt onder meer dat corrupte ministers de doodstraf moeten krijgen.

De regering vreesde dat de hongerstakende goeroe, in combinatie met al bestaande onvrede over corruptie en stijgende prijzen, voor onrust zou zorgen.

De omstreden yogaleraar, die onder meer beweert dat homoseksualiteit een ziekte is die door meditatie kan worden genezen, is razend populair in India. Zo heeft hij een televisieprogramma met dagelijks 30 miljoen kijkers. Ramdev heeft ook politieke ambities; hij wil over drie jaar met een eigen partij meedoen aan de landelijke verkiezingen.

Indiase yogagoeroe gearresteerd