CAIRO - Een rechtbank in de Egyptische hoofdstad Caïro heeft zaterdag oud-minister van Financiën Youssef Boutros Ghali bij verstek veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf wegens corruptie.

Hij kreeg ook een boete van omgerekend bijna 3,5 miljoen euro en moet eenzelfde bedrag aan verduisterde tegoeden terugbetalen aan de staat.

Sinds de val van het regime van president Hosni Mubarak op 11 februari is een groot aantal vroegere hoogwaardigheidsbekleders aangeklaagd wegens machtsmisbruik, corruptie en zelfverrijking.

Mubarak zelf behoort ook tot de beklaagden. Hij zou zich eveneens schuldig hebben gemaakt aan zelfverrijking en machtsmisbruik en moet zich bovendien in augustus voor de rechter verantwoorden voor het harde optreden eerder dit jaar van zijn veiligheidstroepen tegen demonstranten.

Demonstraties

Tijdens de massale demonstraties in januari en februari kwamen meer dan 840 mensen om het leven door politiegeweld. Mubarak wordt ervan verdacht persoonlijk opdracht te hebben gegeven op betogers te schieten. Als hij daaraan schuldig wordt bevonden, wacht hem mogelijk de doodstraf.

Alles over de gebeurtenissen in Egypte