TOKIO - In de beschadigde kerncentrale Fukushima is het stralingsniveau gestegen naar een recordhoogte. In reactor I is in de lucht een straling van 4000 millisievert per uur gemeten, meldde exploitant Tepco zaterdag aan het Japanse persbureau Kyodo.

De straling werd gemeten door een robot. Tepco wil de precieze oorzaak nog onderzoeken. Vermoedelijk komt de stijging door damp die was vrijgekomen uit een drukketel met koelwater in het gebouw.

De meetwaarden betekenen dat werknemers er nog niet kunnen werken. Binnen vier minuten zouden ze het maximum van 250 millisievert per jaar hebben bereikt. De Japanse regering had het maximum voor de werknemers al verhoogd van 100 naar 250 millisievert per jaar.

In de centrale ligt zo'n 100.000 ton radioactief koelwater. Tepco vreest dat de bassins met dat koelwater overstromen tijdens het komende regenseizoen.

Fukushima werd op 11 maart beschadigd door een zeer hoge tsunami, die het gevolg was van een zware aardbeving. Door de golf viel de koeling van de reactoren uit. Daardoor smolten de reactorstaven geheel of gedeeltelijk, een zogeheten meltdown.