ISLAMABAD - Door een aanval met een Amerikaans onbemand vliegtuigje is vermoedelijk de Pakistaanse topterrorist Ilyas Kashmiri omgekomen. Dat heeft een hoge Pakistaanse veiligheidsfunctionaris zaterdag gezegd.

Ook verscheidene media in het Zuid-Aziatische land maakten melding van de dood van Kashmiri, die aan terreurnetwerk al-Qaeda zou zijn verbonden.

Van officiële Amerikaanse en Pakistaanse zijde is het bericht over de dood van Kashmiri nog niet bevestigd. Harkatul Jihad al-Islami, de groep waaraan Kashmiri leiding gaf, bevestigde wel dat de topterrorist is gedood.

''De Amerikanen hebben onze commandant en andere personen gedood'', stelde woordvoerder Abu Hiza Kadir van de militante Pakistaanse groepering. ''Als God het wilt, zullen we ons wreken. Alleen de Verenigde Staten is ons doel.''

Negen militanten

De aanval op Kashmiri had vrijdag plaats in de door terrorisme geplaagde regio Zuid-Waziristan en kostte aan minstens negen militanten het leven. De lokale autoriteiten lieten eerder al weten dat de terrorist het doelwit was, maar konden niet met zekerheid zeggen of hij daadwerkelijk getroffen was.

Kashmiri was een van de meest gezochte terroristen ter wereld en is in verband gebracht met tal van aanslagen in Pakistan, India en op westerse doelen in de regio. De Verenigde Staten hadden een prijs van 5 miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

Brein

Kashmiri zou onder meer het brein zijn geweest achter de aanval door militanten op de Pakistaanse marinebasis Mehran bij de stad Karachi eind mei. Zes militanten slaagden er toen in zeker 100 veiligheidsfunctionarissen, onder wie commando's, 16 uur tegenstand te bieden.

2009

Het is niet de eerste keer dat Kashmiri's dood wordt gemeld. In september 2009 zou hij al gedood zijn door een Amerikaanse luchtaanval, maar dat bericht bleek niet te kloppen.

Als het nu wel gelukt is hem uit te schakelen, is het de tweede keer in iets meer dan een maand dat de Amerikanen al-Qaeda een zware slag toebrengen.

Begin mei doodden commando's de hoogste leider van het terreurnetwerk, Osama bin Laden, in de Pakistaanse stad Abbottabad.