SANAA - De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh is vrijdag gewond geraakt toen zijn presidentiële complex aan de zuidelijke rand van de hoofdstad Sanaa onder vuur werd genomen.

Hij is opgenomen in een militair ziekenhuis, net als premier Ali Mohammed Mujawar. Een medewerker van de president heeft dit tegen de nieuwszender al-Arabiya gezegd.

Eerder berichtte de staatstelevisie dat Saleh slechts lichtgewond was en vrijdag een persconferentie zou geven. Een onderminister zei later op de dag dat Saleh naar verwachting snel van zijn verwondingen herstelt.

De president raakte samen met andere hoogwaardigheidsbekleders gewond toen de moskee bij het presidentieel paleis werd getroffen. De topfiguren waren er bijeen voor het islamitische vrijdaggebed. Er zijn volgens Jemenitische functionarissen drie doden gevallen. Het zou om lijfwachten van Saleh gaan.

Gevechten

Een coalitie van de stam Hashid heeft ontkend iets met de beschieting te maken te hebben. Strijders van de voorman van de coalitie, Sadeq al-Ahmar, zijn in de afgelopen dagen in de hoofdstad geregeld in gevecht met eenheden die trouw zijn aan Saleh.

Het straatarme land koerst zo na maanden van betogingen van burgers voor democratie af op een burgeroorlog.

Stammencoalitie

De regering geeft de schuld van de aanval aan de clan van al-Ahmar. ''Ze hebben alle grenzen overschreden'', zei een woordvoerder. Sadiq al-Ahmar stelt dat Saleh de aanval in scène heeft gezet.

Sadiq en zijn negen broers leiden een zwaarbewapende stammencoalitie uit het noorden en westen van Jemen. Ze hebben onlangs de strijd aangebonden met president Saleh die ondanks beloftes weigert op te stappen.

Vorig weekeinde bereikten de strijdende partijen een bestand, maar dat hield niet lang stand. Sinds het hervatten van de gevechten zouden circa 50 doden zijn gevallen.

Raketten

Regeringstroepen zouden vrijdag de woning van een van de broers, Hamid al-Ahmar, hebben bestookt met raketten en zwaar wapentuig. Het hoofdkantoor van een tv-zender van de oppositie werd verwoest. Hamid geldt als de broer die de post van Salah het felst najaagt.

Deze rijke zakenman zou ook geldschieter zijn van vele duizenden demonstranten tegen het regime die in het westen van de stad bivakkeren. Sinds de strijd lijkt te ontaarden in een stammenoorlog, wijken veel demonstranten net als andere inwoners van de stad angstig naar het platteland uit.

Toespraak

Saleh heeft vrijdagavond in een door de staatstelevisie uitgezonden toespraak de beschieting van zijn presidentieel complex het werk van misdadige stammenleiders genoemd. Hij zei dat hij het goed maakte, maar de president was niet te zien, alleen te horen.

Profiel Jemen

Alles over de onrust in het Midden-Oosten