WARSCHAU - Het voormalige nazivernietigingskamp van Sobibor blijft open. Donderdag maakte een woordvoerder bekend dat het museum bij het kamp in het oosten van Polen wegens geldgebrek de deuren moest sluiten.

Volgens het Duitse tijdschrift Focus staat op de website van het Poolse ministerie van cultuur en nationaal erfgoed dat het museum vanaf januari door de staat gefinancierd wordt. Tot die tijd is het voormalige kampterrein wel open, maar wordt het niet onderhouden.

Een tentoonstellingsruimte is tijdelijk gesloten. Op de site van de Nederlandse Stichting Sobibor staat dat de onderhandelingen over hoe de overgangsperiode financieel overbrugd moet worden, niets hebben opgeleverd.

Demjanjuk

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen in kamp Sobibor naar schatting een kwart miljoen mensen om, onder wie veel joden. Het kamp was de afgelopen tijd in het nieuws door het proces tegen kampbewaker John Demjanjuk.

Hij werd vorige maand veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op ruim 28 duizend mensen.

Herinrichting

De Nederlandse overheid zegde in 2008 nog financiële steun aan Sobibor toe, voor herinrichting van het museum en een gedenkteken.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport liet vrijdag weten dat Nederland niet is ingelicht over de situatie bij Sobibor. "Dat ligt niet aan het Poolse ministerie van Cultuur, maar aan de regionale overheid".

Nederland levert geen bijdrage aan de exploitatie van het museum. Er is volgens de woordvoerder dan ook geen reden om de toegezegde steun terug te draaien. De Nederlandse ambassadeur gaat maandag wel opheldering vragen over de kwestie.