WASHINGTON - De Amerikaanse oud-politicus John Edwards is vrijdag in staat van beschuldiging gesteld. Hij heeft campagnegelden misbruikt om een buitenechtelijke affaire uit de publiciteit te houden, stelt het Openbaar Ministerie in zijn thuisstaat North Carolina.

Edwards (57) hoopte in 2008 de Democratische kandidaat bij de presidentsverkiezingen te worden. Jaren tevoren had hij een kind verwekt bij een minnares.

Volgens de aanklagers heeft hij meer dan 900.000 dollar (ruim 600.000 euro), geld dat hij van donateurs had gekregen, uitgegeven om dat geheim te houden. Edwards biechtte het overspel pas op nadat hij de strijd om de kandidatuur had opgegeven.

Zijn vrouw Elizabeth, die destijds aan kanker leed en eind vorig jaar overleed, was al in 2006 op de hoogte.

Politiek talent

In de loop van vrijdag moet Edwards voor het eerst voorkomen. Hij heeft eerder toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt, maar zegt dat hij geen wetten heeft overtreden. De Democraat Edwards gold ooit als een aanstormend politiek talent.

In 2004 was hij de Democratische vicepresidentskandidaat. Met John Kerry probeerde hij tevergeefs de verkiezingen te winnen van de Republikeinen George W. Bush en Dick Cheney.