SANAA - De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh is vrijdag lichtgewond geraakt toen zijn paleis in de hoofdstad Sanaa onder vuur werd genomen.

Een naaste medewerker van Saleh zou in kritieke toestand verkeren. Het gaat mogelijk om de parlementsvoorzitter of de vicepremier. De premier is eveneens lichtgewond geraakt.

Vier presidentiële wachten zouden zijn omgekomen. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Arabiya.

De oppositie in Jemen claimt via een eigen televisiezender dat de president is omgekomen. Dat werd onmiddellijk door de autoriteiten tegengesproken. De locoburgemeester van Sanaa zei dat Saleh later op de dag een persconferentie zal geven.

De Jeminitische minister van Informatie Abdul Mohd Il-Jindi zei vrijdagmiddag in een uitzending van nieuwszender al-Jazeera nogmaals dat de president "in orde" is. De minister ontkende in de uitzending bovendien dat het regime van Jemen geweld inzet tegen opstandelingen.

Schuld

De partij van Saleh geeft een opstandige stam, onder leiding van sjeik Sadiq al-Ahmar, de schuld van de aanval. ''Ze hebben alle grenzen overschreden'', zei een partijwoordvoerder.

Sadiq al-Ahmar ontkent elke verantwoordelijkheid. Hij zegt dat president Saleh de aanval in scène heeft gezet.

Bestand

Sadiq en zijn negen broers leiden een zwaarbewapende stam uit het noordwesten van Jemen. Ze hebben onlangs de strijd aangebonden met president Saleh.

Vorig weekeinde bereikten de strijdende partijen een bestand, maar dat hield niet lang stand. Sinds het hervatten van de gevechten zouden ongeveer 50 doden zijn gevallen.

Regeringstroepen zouden vrijdag de woning van een van de broers, Hamid al-Ahmar, hebben aangevallen met raketten en zwaar wapentuig. Het hoofdkantoor van een tv-zender van de oppositie werd verwoest. 

Profiel Jemen

Alles over de onrust in het Midden-Oosten