PORT-AU-PRINCE - Het aantal cholerapatiënten in de hoofdstad Port-au-Prince van Haïti neemt sinds half mei weer toe. Dat constateert Artsen zonder Grenzen (AzG) vrijdag nu het aantal AzG-behandelcentra overbelast dreigt te raken.

''De epidemie begon in februari af te nemen, maar sinds half mei neemt het aantal opnames in onze behandelcentra weer toe’’, zegt landencoördinatorRomainGitenet van Artsen zonder Grenzen.

''We hebben de noodbehandelcentra in Port-au-Prince weer moeten openen omdat de bestaande centra in wijken als Carrefour, Delmas en Cité Soleil overbelast dreigden te raken.’’

Vanaf eind mei heeft AzG ongeveer 2000 patiënten behandeld. Dat is tien keer zo veel als in de laatste week van april.

''We zijn ook gevraagd in te grijpen in andere gebieden in het binnenland, maar wij vinden dat het werk op een gecoördineerde manier verdeeld moet worden om de behandelcapaciteit in Haïti te vergroten.’’

Prioriteit

Het verbeteren van de hygiëne en drinkwatervoorziening moet een nationale prioriteit worden om zo de meest kwetsbaren te beschermen, vindt AzG.

De hulporganisatie zegt dat de epidemie sinds de uitbraak in oktober ruim 5000 slachtoffers heeft geëist. Ongeveer 3 procent van de bevolking zou de ziekte hebben opgelopen.