BRUSSEL - De functies van EU-president en voorzitter van de Europese Commissie moeten worden samengevoegd. Voorzitter Wilfried Martens van de Europese Volkspartij (EVP) heeft daarvoor vrijdag gepleit in de Vlaamse krant De Standaard.

De EVP is het samenwerkingsverband van christendemocratische partijen in Europa, waarvan ook het CDA deel uitmaakt.

Volgens Martens ontstaat er meer dynamiek in de EU als de twee functies worden gecombineerd. Dat is volgens de Belgische ex-premier hard nodig, want de EU is in crisis.

De Europese topfunctionaris die Martens wil, zou verkozen moeten worden door het Europees Parlement, of liever nog rechtstreeks door de kiezers, aldus Martens.

Van Rompuy

Op dit moment is de Belg Herman Van Rompuy EU-president en de Portugees José Manuel Barroso voorzitter van de Europese Commissie. Beiden zijn lid van de EVP. Die partij heeft ook de meeste zetels in het Europarlement.

De EU-president, zoals hij in de wandeling wordt genoemd, is voorzitter van de Europese Raad, het overlegorgaan van de EU-lidstaten. Hij zit de EU-toppen van staatshoofden en regeringsleiders voor. Hij wordt benoemd door de lidstaten.

Ook de voorzitter van de Europese Commissie - het dagelijks bestuur van de EU - wordt door de lidstaten benoemd, maar het Europarlement moet die benoeming wel bekrachtigen.