AMSTERDAM - Het regime van de Libische leider Muammar Kaddafi toont zich niet onder de indruk van het overlopen van de topman van Libische staatsoliebedrijf NOC, Shokri Ghanem.

“Dit is een land, een staat, een overheid, niet slechts één persoon”, aldus zegsman van Kaddafi Mussa Ibrahim tegenover het Britse persbureau Reuters.

Volgens Mussa stuurt Libië een vervangende afgevaardigde naar de volgende bijeenkomst van de organisatie van olie-exporterende landen OPEC. “Ik heb nog geen naam, maar we zullen iemand vinden”, aldus de woordvoerder.

Ghanemn zei woensdag tijdens een persconferentie in de Italiaanse hoofdstad Rome dat hij het regime van Kaddafi de rug toekeert en nog overweegt om zich aan te sluiten bij de opstandelingen die vechten tegen de Libische leider.

Bloedvergieten

Als aanleiding om afstand te nemen van Kaddafi, noemde Ghanem (68) het ''dagelijkse bloedvergieten'' in zijn land.

Over de status en verblijfplaats van Ghanem was de afgelopen weken onduidelijkheid ontstaan. Sommige media meldden dat hij was gevlucht naar Tunesië, maar het regime in Tripoli sprak dat met klem tegen.

Gahnem behoorde tot de invloedrijkste figuren die het regime hebben verlaten sinds de opstand in het Noord-Afrikaanse land in februari begon.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten