DEN HAAG - De Servische verdachte van oorlogsmisdaden Ratko Mladic zal zich bij zijn eerste verhoor vrijdag voor het Joegoslavië-Tribunaal niet uitspreken over de aanklacht. Hij zal dertig dagen uitstel vragen om zijn verdediging te kunnen voorbereiden.

Dat heeft zijn advocaat Milos Saljic gezegd in een interview vrijdag in de Servische krant Press.

Vrijdag is bekend geworden dat de Servische deelrepubliek Bosnië-Herzegovina hem 50.000 euro noodhulp heeft gegeven om zijn advocaten te kunnen betalen, aldus media in het land. De Servische regering wil niet betalen voor de verdediging van Mladic.

Mladics zoon Darko meldde nog dat zijn vader het goed maakt in de gevangenis, waar hij dinsdagavond is aangekomen na achttien jaar voortvluchtig te zijn geweest.

Media

De internationale media zijn massaal uitgerukt voor de eerste voorgeleiding van de 69-jarige Mladic bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Circa vijftien satellietwagens staan opgesteld om wereldwijd de beelden door te stralen van de vele cameraploegen die de binnenkomst van de oud-generaal willen vastleggen.

Veiligheidsvooorzieningen

Het tribunaal had de verslaggevers gemaand al een à twee uur tevoren aanwezig te zijn, wegens accreditatie en strenge veiligheidsvooorzieningen.

Tientallen verslaggevers volgen de zitting die om 10.00 uur begint vanuit de lobby, via tv-schermen die in directe verbinding staan met de zaal.

Een geselecteerd gezelschap van journalisten heeft toegang gekregen tot de rechtszaal waar Mladic zijn opwachting zal maken.

Demonstranten

Bij het tribunaal staat vrijdagochtend een handjevol demonstranten. Een persoon houdt een bord omhoog met de tekst 'Mladic mass murderer' (Mladic massamoordenaar). Een ander droeg een plakkaat: 'Mladic Butcher of Srebrenica !' (Mladic: slager van Srebrenica).

Bij de ingangen naar de parkeerplaats van het tribunaal staan fotografen om de aankomst van Mladic vast te leggen.

Mladic wordt beschuldigd van volkerenmoord en andere misdaden tijdens de burgeroorlog tussen 1992 en 1995 in het voormalige Joegoslavië.

Mladic voorgeleid