AMSTERDAM - De NAVO heeft vrijdagochtend vroeg opnieuw tenminste tien luchtaanvallen uitgevoerd op de Libische hoofdstad Tripoli. Het hoofdkwartier van Muammar Kaddafi Bab al-Aziziya in de gelijknamige wijk, was daarbij andermaal het doelwit.

Er werden een politiebureau en een militaire basis geraakt. Of de aanvallen slachtoffers hebben geëist, is nog onduidelijk. Dat zegt een anonieme overheidsbron vrijdag tegen het Amerikaanse persbureau AP.

Volgens de bron zijn op de militaire basis, die nabij Kaddafi’s compound ligt, verschillende barakken geraakt.

Het gebombardeerde politiebureau ligt buiten Tripoli in het gebied tussen de plaatsen Hera en Aziziya.

Een verslaggever in Tripoli van het Britse persbureau Reuters meldt eveneens explosies door NAVO-aanvallen te hebben gehoord in de nacht van donderdag op vrijdag.

De wijk Bab al-Aziziya in Tripoli:


Grotere kaart weergeven

De NAVO-landen, die sinds eind maart actief zijn in Libië, besloten woensdag tot een verlenging van de militaire missie in het land met negentig dagen.

Troepen van het militair bondgenootschap bewaken in Libië het luchtruim, voeren aanvallen uit op de stellingen van getrouwen van Kaddafi die burgers bedreigen en handhaven het wapenembargo op zee.

Conflict

Het bloedige conflict in Libië tussen rebellen die half februari in opstand kwamen tegen het autoritaire regime van kolonel Kaddafi en troepen die loyaal zijn aan de leider, duurt inmiddels meer dan 3,5 maand.

Dankzij de luchtsteun van de NAVO vechten de opstandelingen, die het begin maart af leken te gaan leggen tegen de veel beter bewapende troepen van Kaddafi, nog steeds voor het vertrek van de leider.

De oostelijke stad Benghazi is sinds het begin van de onrusten in handen van de rebellen. In het westen van Libië lijken regeringstroepen nog de overhand te hebben. Vooral de havenstad Misurata wordt al weken zwaarbevochten. De stad is strategisch van belang, omdat het de enige plaats is in het westen waar de rebellen nog voet aan de grond hebben.

Regime

De tekenen dat het regime van Kaddafi op zijn einde loopt nemen toe. Ook gonst het van de geruchten dat hij kampt met een slechte gezondheid en depressies.

Sinds de aanvallen op zijn compound in Tripoli verschijnt de zelfbenoemde Gids van de Revolutie nog slechts mondjesmaat in het openbaar. Hij verscheen sinds 1 mei nog tweemaal kort op de staatstelevisie, van die beelden kon echter niet onomstotelijk worden vastgesteld dat ze actueel waren.

Ook liet Kaddafi zich afgelopen maandag nog fotograferen met de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Zuma bezocht Libië naar eigen zeggen in de hoop een doorbraak te forceren in het conflict, een oplossing bleef echter uit.

Wel herhaalde Kaddafi begin deze week de boodschap dat hij bereid is over te gaan tot een wapenstilstand. De rebellen weigeren dat, en blijven onverminderd zijn vertrek eisen.  

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten