MOSKOU - Meer dan 28.000 omwonenden van een brandend munitiedepot met 10.000 ton granaten zijn geëvacueerd in Centraal-Rusland. Dat maakte het ministerie van Noodsituaties vrijdag bekend.

Circa dertig mensen zijn gewond geraakt door rondvliegende granaat- en glasscherven of giftige rook.

De brand was in de nacht van donderdag op vrijdag ontstaan in het depot nabij de stad Izjevsk. De granaten ontploften tot op 2 kilometer afstand. In het donker was een vuurbal van explosies te zien.

's Ochtends steeg een dikke rookpluim op boven het rampterrein, zo toonden televisiebeelden. Ongeveer honderd brandweerlieden proberen met hulp van vliegtuigjes die water dumpen de brand te bedwingen.

Werkzaamheden

Vermoedelijk waren werkzaamheden de oorzaak van de grote brand. Het depot was gevestigd in een geheime ondergrondse munitiefabriek, aldus autoriteiten. Rusland heeft veel opslagplaatsen met oud legermateriaal, die bekendstaan om hun matige veiligheidsvoorzieningen.

Vorige maand was er een soortgelijke brand in een munitiedepot elders in Rusland. Daar moesten zo'n 7000 omwonenden in veiligheid worden gebracht. Tientallen huizen gingen in vlammen op.

Brand in munitiedepot